Fire Station No. 45

Estero Fire Rescue District

Embracing the local ecology, the architectural concept for the Estero Fire Station No. 45 is environmentally aware. The site plan ensures adaptability and incorporates several sustainable techniques in its design and site integration.

The location of the station within the Florida Wildlife Corridor was also an important consideration in the design process. The station was designed to blend in with the surrounding environment and to minimize its impact on wildlife. The use of natural materials, such as wood and stone, helps to create a sense of harmony with the natural environment.

The natural beauty of the Corkscrew Preserve, characterized by pine flatwoods, prairie, and marsh, are highlighted in the design through warm , and comfortable colors and textures, borrowing from the forest woods.
Internally, the fire station encompasses various functional spaces designed to cater to both the firefighters and the public. A versatile meeting room is available for community use, enabling residents to host events and gatherings. Dedicated offices provide an efficient workspace for firefighters and staff, facilitating seamless coordination and operational effectiveness. Indoor and outdoor fitness training areas have also been included, ensuring as a post-pandemic response that all aspects of the site can be utilized to act as a positive public safety and environmental steward.
A biodiversity garden greets the community and is filled with native plants to attract wildlife and pollinators to infuse environmental education and conservation awareness. The garden also provides a place of remembrance marked with a memorial statue honoring past District Firefighters and their commitment to service and sacrifice.
“It was important to design a station that drew inspiration from the local ecology and wildlife, while also providing an opportunity to educate and connect the community on the history and significance of the surrounding landscape in our own backyard.”
Nathalie White, AIA, Associate Principal
The kitchen is highlighted by charred wood and metal panels to continue the integration of the exterior to the interior.